POPULARNA ZNANOST

Najnovije vijesti iz znanosti

Znanost o zemlji Ekologija Topla morska voda topi antarktičke glečere
Greška
  • MMS Blog needs PHP's ICONV extension to function. Read more

Topla morska voda topi antarktičke glečere

Led na zapadnom Antarktiku topi se brže nego što se očekivalo. Nova zapažanja  su objavili oceanografi sa Sveučilišta u Göteborgu i ona mogu poboljšati našu sposobnost da predvidimo buduće promjene u ledenoj masi.

 

Studija je nedavno objavljena u časopisu Nature Geoscience. Smanjenje ledenog pokrova na Antarktiku i Grenlandu će utjecati na razinu vode u svjetskim oceanima.

Veliki problem je u tome  što mi nemamo dovoljno znanja o cirkulaciji okeanske vode među velikim ledanjacima na zapadnom Antartiku. To znači da znanstvenici ne mogu predvidjeti s velikim stupnjom sigurnosti kako će se razina vode promijeniti u budućnosti.

"Postoji jasno smanjenje ledene mase u zapadnom Antarktiku, osobito oko ledenjaka  u Amundsenovom moru", kaže istraživač Lars Arneborg iz Odjela za geoznanosti na Sveučilištu u Gothenburgu.

Zajedno sa svojim kolegama istraživačimam Anna Wåhlin, Göran Björk i Bengt Liljebladh, on je studirao cirkulaciju oceana u Amundsenovom moru.

Jedan od razloga zašto zapadni Antarktik posebno osjetljiv je da se većina leda nalazi na područijima koja su ispod razine mora. Topla morska voda prodire ispod leda, što uzrokuje povećanje topljenja odozdo.

Do sada su znanstvenici za studije koristili različite računalne modele.

"Međutim imamo vrlo malo oceanografskih mjerenja iz Amundsenovog mora koja bi potvrdila ili osporila rezultate računarskih modela. Nemamo zimske podatke.  Led i lededi brijegovi čine da je skoro nemoguće doći do podataka zimi. Nemamo tamo postavljene instrumente cijele godine."

Međutim, od 2010. godine istraživači iz Göteborga imaju instrumente pozicionirane u Amundsenovom moru, što će im omogućiti da izmjeri unutarnji protok tople morske vode prema ledenjacima.

Promatranja pokazuju da topla morska voda teče prema ledenjacima više ili manje konstantno tijekom cijele godine, za razliku od rezultata modela koji izračunavaju snažan sezonski utjecaj.

"To pokazuje koliko su važna zapažanja sa terena za provjeru ispravnosti računarskih modela. Tople oceanske struje izazivaju mnogo više topljenja nego je bilo koji računarski model to predvidio, kako u zapadnoj Antarktici tako i oko Grenlanda.

Istraživači planiraju napraviti više mjerenja u dužem periodu u cilju poboljšanja modele i doći do boljeg razumijevanje tih procesa.

"Tek tada ćemo moći reći nešto o tome kako se ledena masa na Antarktiku i Grenlandu promijeniti u budućnosti."

Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy