POPULARNA ZNANOST

Najnovije vijesti iz znanosti

Znanost o zemlji Ekologija Stimulacija države za izradu papirnih kesa
Greška
  • MMS Blog needs PHP's ICONV extension to function. Read more

Stimulacija države za izradu papirnih kesa

Problem zagađenja životne sredine u Srbiji koje prouzrokuje otpad plastične ambalaže uskoro će sistemski početi da se rešava usvajanjem seta zakona, a potom i stimulacijama u proizvodnju papirnih (biorazgradivih) kesa koje će zameniti sadašnju upotrebu plastičnih vreća.

Aleksandar Vesić, pomoćnik ministra za planiranje i upravljanje životnom sredinom Ministarstva zaštite životne sredine i prostornog planiranja, kaže da plastična ambalaža predstavlja veliki problem za život u zdravoj sredini.
- Država ne može tek tako da zabrani promet ili proizvodnju jer je to u suprotnosti sa slobodnim tržištem, ali želimo da destimulišemo korišćenje plastične ambalaže, da radimo na edukaciji i minimizaciji plastičnih kesa. Njihove proizvođače stimulisaćemo da proizvode biorazgradive kese, a to se može sa vrlo malo ulaganja, jer tehnologija nije mnogo različita. Ali treba naći proizvođačku cenu koja će odgovarati i građanima i proizvođačima. Stimulisaćemo i prodavce da zamene plastične papirnim kesama. Te papirne kese morale bi biti iz reciklaže jer nećemo da sečemo šumu da bi pravili papirne kese - objašnjava Vesić.
Kako „Blic” saznaje, u Srbiji već ima firmi koje su se opredelile za proizvodnju biorazgradivih kesa, ali kod mnogih su to još uvek samo pilot projekti. Vesić kaže da će oni sami vremenom uvideti da je bolje da pređu na ono čemu čitav svet teži. Jer zagađenje životne sredine putem plastične ambalaže nije problem samo u Srbiji, već u celom svetu. Upravo zbog toga, zajedničkim projektom firmi „Midal” i „Poliplastom” iz Novog Sada proizvedene su prve biorazgradive kese u Srbiji koje će se ovog meseca naći na tržištu.

Ostatak pročitajte na blic.rs

Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy