POPULARNA ZNANOST

Najnovije vijesti iz znanosti

Znanost o zemlji Biologija Što se događa sa rastom biljaka u bestežinskom stanju ?
Greška
  • MMS Blog needs PHP's ICONV extension to function. Read more

Što se događa sa rastom biljaka u bestežinskom stanju ?

Poznato je da na rast biljaka utiču mnogi uroci, a gravitacija je jedan među mnogima. Na Zemlji rast biljnih korijena pokazuju karakteristično ponašanje kao što je nepravilno krivljenje i vjeruje se da je tome upravo gravitacija uzrok.

 

Međutim biljke koje se uzgajaju na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) su dokazali da ova teorija nije tačna. Prema studiji objavljenoj u "BioMed Central" nepravilno krivljenje korijena je pojava kod biljaka koja ne ovisi od gravitacije. Korijen biljke se nepravilno valovito uvija tokom rasta. Smatra se da je ovo povezano s izbjegavanjem prepreka, a ovisi samo djelomično o gravitaciji. 'Iskrivljene' je proces rasta korijena i dešava se i na gotovo vertikalnim površinama.
Za testiranje što se događa sa rastom korijena biljaka koje rastu u odsustvu gravitacije istraživački tim sa Sveučilišta u Floridi, Gainesville, Sjedinjene Američke Države, pratio je rast dvije vrste Arabidopsis thaliana na ISS. Biljke su rasle u specijalnim posudama sa posebno pripremljenom podlogom i sistemom kamera koje su snimale slike svakih šest sati. Hardver je slao slike i telemetrijske podatke u realnom vremenu iz ISS.
Fenomen rasta korijena biljaka je sve u svemu dobro dokumentiran, ali uloga gravitacije u usmjeravanju rasta korijena još se uvijek istražuje. Autori smatraju da je, u nedostatku gravitacije, ali u prisustvu smjera svjetla, svemirski korijeni rastao suprotno od tog izvora svjetla kao što to radi i na Zemlji. Putanja korijena je takođe zadržala složene obrasce iskrivljenja, karakteristične za biljke koje rastu na Zemlji u prisustvu gravitacije. Takođe, dok je rasla u orbiti, svaka sorta je zadržala svoj karakterističan način iskrivljenja korija kao da je na zemlji.
Autori studije Anna-Lisa Pavla i Roberta Ferl su komentarisali "Iako biljke koristiti gravitaciju kao orijentir na Zemljinoj površini, jasno je da gravitacija nije najbitnija za orijentaciju rasta korijena, niti je to jedini faktor koji utječe na. Čini se da su druge osobine okoline bitnije kako bi se osiguralo da korijen raste daleko od sjemena, čime biljka povećava svoje šanse za pronalaženje dovoljno vode i hranjivih tvari kako bi osigurala svoj opstanak. "

Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy