POPULARNA ZNANOST

Najnovije vijesti iz znanosti

Znanost o zemlji Biologija Ruski naučnici će klonirati mamuta?
Greška
  • MMS Blog needs PHP's ICONV extension to function. Read more

Ruski naučnici će klonirati mamuta?

Ruski naučnici objavili su danas da su našli krv u lešu mamuta izvađenog iz zaleđenog arktičkog tla, ističući da to umnogome povećava šanse kloniranja ove praistorijske životinje.

 

Tokom nedavne ekspedicije, stručnjaci Ruskog geografskog društva i Sjeveroistočnog federalnog univerziteta proučili su dobro očuvani leš ženke vunenog mamuta, koji je otkriven prošlog avgusta u permafrostu na ostrvu Mali Liakovski, u ruskom Arktičkom okeanu.

Šef ekspedicije Semen Grigorijev izjavio je za AFP da je životinja, stara oko 60 godina, umrla prije 10.000 do 15.000 godina.

"U Rusiji, sada gotovo svake godine otkrivamo mamute, ali je ova ekspedicija omogućila da prvi put naiđemo na ženku u izvanredno očuvanom stanju", kazao je u telefonskom razgovoru.

Posmatranjem zaleđenog leša došlo se do još nevjerovatnijeg otkrića: u njemu su pronađeni očuvano mušićno tkivo i krv.

"Kada smo probili led ispod stomaka mamuta, iscurela je krv, jako tamna krv. To je najčudniji slučaj koji sam ikada video", kazao je ruski naučnik.

"Kako je krv mogla da ostane u tečnom stanju? Stara je barem 10.000 godina! A mišićno tkivo je bilo crveno, boje svježeg mesa", dodao je on.

Ruski naučnici navode da su za ovo otkriće zaslužni izuzetni uslovi u kojima se truplo ženke mamuta nalazilo hiljadama godina.

 

Ostatak pročitajte na nezavisne.com

Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy