POPULARNA ZNANOST

Najnovije vijesti iz znanosti

Znanost o zemlji Biologija Pet najvećih istina i zabluda o komarcima
Greška
  • MMS Blog needs PHP's ICONV extension to function. Read more

Pet najvećih istina i zabluda o komarcima

Stiže ljeto, vrijeme kratkih rukava, kratkih hlača i japanki, ali i najezde komaraca. Entomologinja Janet McAllister otkriva istinu i zablude o komarcima.

 

Otkrivamo vam pet najvećih mitova o tim kukcima i kako se boriti protiv njih.

Svi su komarci isti

Većina ljudi, ako uopće i primijeti razliku među komarcima, pretpostavlja da je ona minimalna. Međutim, McAllister tvrdi da nije baš tako.

'Postoje različite vrste komaraca. Razlike su velike, kao primjerice između lava i kućne mačke. Različito se ponašaju, drukčije se hrane i žive na različitim mjestima', pojašnjava entomologinja.

Neki komarci su 'urbani', dok postoje i vrste koje mogu preživjeti samo na specifičnim mjestima i uvjetima. Ovisno o vrsti komaraca kojima ste okruženi, možete odrediti i kojim oboljenjima ste izloženi. Osim toga, ljude grizu samo ženske jedinke.

Svi komarci su prijenosnici bolesti

'Postoji više od 3.000 vrsta komaraca, ali samo njih nekoliko stotina ima zdravstvenu i medicinsku važnost', kaže McAllister. Naime, većina vrsta komaraca ne grize ljude. Njima su 'ukusnije' životinje, poput vodozemaca i gmazova.

Komarci koji prenose bolesti koncentrirani su u određenim vrstama. Primjerice, virus zapadnog Nila ili St. Louisa – dvije najveće prijetnje za zdravlje – dolaze od roda Culex. Ali oni nisu jedini koji prenose viruse, no odgovorni su za izbijanje bolesti iz razloga koje još ni znanstvenici ne mogu objasniti.

Komarci su 'ljetna' briga

'Komarcima je stanište uz vodu, ali sušna razdoblja su ona koja su zabrinjavajuća što se tiče prijenosa i širenja bolesti. Tada je vode manje, a što je prljavija i 'organski bogatija', privlačnija je komarcima koji šire zarazu. Nedostatak vode najčešće znači da će komarci i ptice dijeliti resurse. Na taj način se stvara okruženje za širenje bolesti koje komarci potom prenose na ljude.

Komarci više vole ljude koji imaju 'slatku' krv

Iako je činjenica da komarci neke ljude grizu više, a neke manje, to nema veze sa šećerom u krvi. Dapače, više ih privlače cvjetni mirisi.

 

Ostatak pročitajte na net.hr

Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy