POPULARNA ZNANOST

Najnovije vijesti iz znanosti

Znanost o zemlji Biologija Muha može nanjušiti i izbjeći pokvarenu hrane
Greška
  • MMS Blog needs PHP's ICONV extension to function. Read more

Muha može nanjušiti i izbjeći pokvarenu hrane

Sposobnost za otkrivanje trule hrane je tako presudno za opstanak da čak i muhe imaju namjenski neuronska splet koji je zadužen upravo za to.

 

Taj dio mozga omogućuje muhi da izbjegne hranjenje i polaganje jaja na plodove prekrivene toksičnim plijesnima i bakterijama i predstavlja jedinstven, specijalizirani sustav za otkrivanje odbojnih mirisa. "Kad su ovi mirisi prisutni u zraku, čak i najatraktivniji izvor hrane postaje neprivlačan", kaže stariji autor studije Bill Hansson iz Max Planck instituta za kemijsku ekologiju. "Ovo je vrlo zanimljiv, jer je vrlo rijetko da ti spojevi imaju izravan učinak na ponašanje i da su aktivni na izuzetno niskim koncentracijama kao što smo promatrati ovdje."

Vinska muha (Drosophila melanogaster) hrani se kvascem koja raste na fermentiranom voću, a mirisi koji privlače kukce dobro su poznati. No, relativno malo se zna o tome kako kukci izbjegavaju neprijatne mirise. Jednog potencijalnog kandidata koji je jako odvratan muhama nedavno je otkrio Hansson i njegovi suradnici. On je utvrdio da je to kemijski geosmin, koji je proizveden od štetnih gljivica i bakterija.
 
U novoj studiji, istraživači su identificirali specijalizirani neuronska splet  koji je vrlo osjetljiv na niske koncentracije geosmina i reagira isključivo na ovaj zemljani miris. Postojanje ovog spleta je potrebno kako bi mušice imale sposobnost za izbjegavanje hranjenja ili polaganje jaja na tvari koje emitiraju geosmin i bio je dovoljan da odbije muhe od primamljivih mirisa voća.

"Očito je vrlo važno za sve organizme ostati daleko od pokvarene hrane", kaže vodeći autor studije Marcus Stensmyr iz Max Planck instituta za kemijsku ekologiju. "Otkrivanje i izbjegavanje hrane napadnute lošim mikrobima čini se da je sveprisutan fenomen. Živčani sustav je evoluirao kako bi se to postiglo."

Sposobnost za otkrivanje trule hrane je tako presudno za opstanak da čak i muhe imaju namjenski neuronska splet koji je zadužen upravo za to.
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy