POPULARNA ZNANOST

Najnovije vijesti iz znanosti

Greška
  • MMS Blog needs PHP's ICONV extension to function. Read more
Komarac

Pet najvećih istina i zabluda o komarcima

Stiže ljeto, vrijeme kratkih rukava, kratkih hlača i japanki, ali i najezde komaraca. Entomologinja Janet McAllister otkriva istinu i zablude o komarcima.

 

Više...

Mamut

Ruski naučnici će klonirati mamuta?

Ruski naučnici objavili su danas da su našli krv u lešu mamuta izvađenog iz zaleđenog arktičkog tla, ističući da to umnogome povećava šanse kloniranja ove praistorijske životinje.

 

Više...

Muha

Muha može nanjušiti i izbjeći pokvarenu hrane

Sposobnost za otkrivanje trule hrane je tako presudno za opstanak da čak i muhe imaju namjenski neuronska splet koji je zadužen upravo za to.

 

Više...

Korijen

Što se događa sa rastom biljaka u bestežinskom stanju ?

Poznato je da na rast biljaka utiču mnogi uroci, a gravitacija je jedan među mnogima. Na Zemlji rast biljnih korijena pokazuju karakteristično ponašanje kao što je nepravilno krivljenje i vjeruje se da je tome upravo gravitacija uzrok.

 

Više...

Nove vrste

Nove životinjske vrste pronađene kod Antarktika

Britanski naučnici otkrili su nauci do sada nepoznate životinjske vrste u moru na dubini od 2.500 metara blizu Antarktika.

Više...

Losos

Zašto se životinje sele?

Postoji nekoliko teorija o uzroku seoba životinja. Jedna od njih je da se neke životinje sele usled nepovoljnih klimatskih uslova.

Više...

Kobra

8 Najotrovnijih životinja na svijetu

Dali znate koje su najotrovnije životine na svijetu? Ne znate? E pa mi smo tu da vam pokažemo listu od 8 najotrovnijih životinja na svijetu.

Više...

Virus

Naučnici koriste viruse za napajanje uređaja strujom

Američki naučnici razvili su način generisanja struje uz pomoć virusa. Oni su napravili generator sa elektrodom veličine poštanske marke, postavljen na mali film sa specijalno proizvedenim virusima, preneo je BBC.

Više...

Nova vrsta majmuna

U Kongu otkrivena nova vrsta majmuna, ima oči poput čovjeka

Znanstvenici tvrde da su duboko u šumama Demokratske Republike Konga pronašli novu vrstu majmuna, piše CNN.

Više...