POPULARNA ZNANOST

Najnovije vijesti iz znanosti

Znanost o zemlji Arheologija Meksičko srebro u engleskom kovanicama
Greška
  • MMS Blog needs PHP's ICONV extension to function. Read more

Meksičko srebro u engleskom kovanicama

Kemijski testovi kovanica otkrivaju gdje je nestalo bogastvo iz Novog svijeta.

Kemijski studije starih engleskih kovanica pomažu da razriješimo stoljetnu tajnu: Što se dogodilo sa srebrom što su Španjolci iskopali u Novom svijetu?
Srebrom iz meksičkih rudnika počeo se izrađivati engleske kovanice oko sredine 1550. godine pokazuju nove studije. Ali srebro iz legendarnih Potosi rudnika, na području sadašnje Bolivije, nije se pojavilo još gotovo stoljeće kasnije.

Nova studija povezuju transatlantski priliv srebra sa inflacijom širom Europe od oko 1515. do 1650. godine.
Minerali kao što su zlato i srebro sadrže kemijski otisak gdje su rođeni, na osnovu primjesa koji se nalaze zajedno sa njima kao što su bakar, olovo i razni plemeniti metali. Anne-Marie Desaulty i Franjo Albarède od Ecole Normale Supérieure u Lyonu, Francuska, analizirali su 15 engleskih kovanica koje datiraju između 1317. i 1640. godine i varijacije bakra, olova i srebra koji ulaze u njihov sastav.
Olovo u svim kovanicama prije vladavine Marije I., koja je započela 1553.godine, pokazalo je da je ruda najmanje 220 milijuna godina stara, sugerirajući da je došla iz starih stijena u  središnjoj Europi ili Engleskoj. Olovo u kasnijim kovanicama pokazuje puno veći udio srebra mlađeg od 50 milijuna godina - što upućuje na to da je došlo iz rudnika u Meksiku.
Kovanice pokazuju vrlo malo nagovještaja Potosi srebra, koja ima izrazito drugačiji glavni potpis od meksičke rude.

Geografija to može objasniti i ona kaže: Bilo je lakše prenijeti brodovima meksičko srebro na istok nego da se Potosi srebro prenosi preko cijelog Brazila. Umjesto toga, Potosí srebrno je na tržište Kine.
Znanstvenicima su bile poznate ove trgovačke rute i prije, ali one nisu bile posebno važne sve do početka 17. stoljeća, kaže John Munro, ekonomist na Sveučilištu u Torontu.

To još uvijek nije jasno da li pojedine engleske kovanice odražavaju situaciju u cijeloj Europi. U radu objavljenom prošle godine, Desaulty je analizirao španjolske novčiće i otkrio da su sadržavale vrlo malo srebra iz Meksika ili Potosi rudnika sve do 18. stoljeća. No, Maria Filomena Guerra iz Muzeja Francuske u Parizu je koristio različite tehnike za analizu kemijskih elemenata koji se pojavljuju u tragovima u španjolskom, francuskom i talijanskom novcu. Našli su da Potosi srebro stiže u Španjolsku oko 1570. godine, a Francusku i Italiju oko 1575. godine.
"Španjolska je primala srebro izravno iz Potosí rudnika," kaže Guerra " tako da je očito da je moralo doći u Španjolsku prije drugih zemalja."

Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy