POPULARNA ZNANOST

Najnovije vijesti iz znanosti

Znanost o zemlji
Greška
  • MMS Blog needs PHP's ICONV extension to function. Read more

Pet najvećih istina i zabluda o komarcima

KomaracStiže ljeto, vrijeme kratkih rukava, kratkih hlača i japanki, ali i najezde komaraca. Entomologinja Janet McAllister otkriva istinu i zablude o komarcima.

 

Više...

Ruski naučnici će klonirati mamuta?

MamutRuski naučnici objavili su danas da su našli krv u lešu mamuta izvađenog iz zaleđenog arktičkog tla, ističući da to umnogome povećava šanse kloniranja ove praistorijske životinje.

 

Više...

U Puli pronašli groblje o kojem je pisao Dante?!

Iskopavanja kod PulePosve neočekivano, tijekom plinofikacije i rekonstrukcije vodovodne mreže u centru Pule, točnije u Preradovićevoj ulici iza zida stare lokacije Opće bolnice, bageri su 'zakačili' podzemne grobove - na svega 30 centimetara dubine.

 

Više...

Muha može nanjušiti i izbjeći pokvarenu hrane

MuhaSposobnost za otkrivanje trule hrane je tako presudno za opstanak da čak i muhe imaju namjenski neuronska splet koji je zadužen upravo za to.

 

Više...

Što se događa sa rastom biljaka u bestežinskom stanju ?

KorijenPoznato je da na rast biljaka utiču mnogi uroci, a gravitacija je jedan među mnogima. Na Zemlji rast biljnih korijena pokazuju karakteristično ponašanje kao što je nepravilno krivljenje i vjeruje se da je tome upravo gravitacija uzrok.

 

Više...

Topla morska voda topi antarktičke glečere

Ledeni brijegLed na zapadnom Antarktiku topi se brže nego što se očekivalo. Nova zapažanja  su objavili oceanografi sa Sveučilišta u Göteborgu i ona mogu poboljšati našu sposobnost da predvidimo buduće promjene u ledenoj masi.

 

Više...

Meksičko srebro u engleskom kovanicama

Srebreni novacKemijski testovi kovanica otkrivaju gdje je nestalo bogastvo iz Novog svijeta.

Više...

„Prljava“ tajna „čiste“ energije

Solarna energijaNajnovija studija naučnika sa Univerziteta Tenesija otkriva da solarna energija i nije toliko „zelena" i čista koliko se isprva mislilo.

Više...