POPULARNA ZNANOST

Najnovije vijesti iz znanosti

Greška
  • MMS Blog needs PHP's ICONV extension to function. Read more

Čipovi od nanocijevi

IBM nagurao 10.000 tranzistora od komercijalno dostupnih ugljikovih nanocijevi na silicijsku pločicu.

Povremeno stižu vijesti o prekretnicama u tehnologijama koje bi mogle igrati neku ulogu u izradi čipova koji ne bi bili temeljeni na silicijskim tranzistorima. Međutim, obično se sve svodilo na vrlo malen broj tranzistora (možda 100 komada) ili čak pojedinačne tranzistore posebnih karakteristika, koji u tom obliku nisu imali praktičnu funkciju niti je bilo izgledno da će je u dogledno vrijeme imati. Obično su se u tom kontekstu spominjali grafen i nanocijevi, a čini se kako potonje odnose pobjedu.

IBM je tako napravio svojevrsnu prekretnicu - uspjeli su 10.000 tranzistora napravljenih od ugljikovih cijevi nanometarskih veličina uobičajenim proizvodnim procesima staviti na silicijski supstrat. Time su dobili čip s gustoćom tranzistora koja je za dva reda veličine veća od bilo kojeg dosadašnjeg sličnog pokušaja. Konkretno, gustoća u IBM-ovom čipu je milijardu tranzistora/cijevi po kvadratnom centimetru.

Tih 10.000 tranzistora je tek početak, jer bi ih u čipovima trebale biti miljarde. Još jedan problem je što nanocijevi dolaze u dva oblika - metaličke i poluvodičke. Kako kod stavljanja komecijalno dostupnih cijevi na komad silicija ne uspijevaju dovoljno učinkovito probrati samo poluvodičke, a samo one se mogu iskoristiti u tranzistorima, čipovi završavaju s jednim dijelom "pokvarenih" tranzistora. Naravno, radi se i na poboljšanju proizvodnje (pročišćavanja) materijala za izradu ugljikovih cijevi kako bi sve ili gotovo sve bile poluvodičkog tipa.

Ostatak pročitajte na bug.hr

Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy