POPULARNA ZNANOST

Najnovije vijesti iz znanosti

Tehničke znanosti Računarstvo Uhapšen čovjek koji je usporio internet
Greška
  • MMS Blog needs PHP's ICONV extension to function. Read more

Uhapšen čovjek koji je usporio internet

Španska policija uhapsila je osumnjičenog za sajbernapad koji se smatra najvećim u istoriji. Vlasti u Barseloni uhapsile su Holanđanina poznatog kao “SK”.

 

Riječ je o Svenu Olafu Kamfijusu, vođi “Sajberbunkera” (Cyberbunker), organizacije koja ometa rad grupe za borbu protiv spama “Spamhaus”.

Kamfijus je “osumnjičen za neviđeno teške napade” na “Spamhaus”, koji je optužio “Sajberbunker” da širi opasnost od neželjene elektronske pošte.

Tridesetpetogodišnji Kamfijus tvrdi da nije bio umješan u napad, iako je na Fejsbuku apelovao da se stane na put “Spamhausu”, koje je nazvao “nezakonitim projektom za klevete i ucjenjivanje”, prenosi “Njujork tajms”.

Policija je zaplijenila računare, hard diskove i telefone iz njegove kuće u Barseloni, a kako prenosi BBC, holandsko tužilaštvo kaže da će biti izručen Holandiji.

Na internetu se pojavio snimak od devedeset sekundi naslovljen "Ekskluzivni intervju sa Kamfijusom prije hapšenja". Na njemu Holanđanin govori o načinu poslovanja "Spamhausa" i optužuje ih da određene korisnike u Rusiji i Kini nazivaju kriminalcima bez dokaza, te da "Spamhaus" ne želi da ti ljudi imaju pristup internetu.

- Ukoliko krenu da me hapse ima puno ambasada u koje mogu da pobjegnem da se sakrijem, ali vjerujem da neće, jer ja ne stojim iza napada - je posljednja rečenica Kamfijusa na ovom snimku.

Iz "Spamhausa" ističu da su "presrećni što je Kamfijus uhapšen i zahvalni su holandskoj policiji koja joj je ustupila resurse".

 

Ostatak pročitajte na nezavisne.com

Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy