POPULARNA ZNANOST

Najnovije vijesti iz znanosti

Tehničke znanosti Ostalo iz tehnike Na tragu automobila koji “vidi”…
Greška
  • MMS Blog needs PHP's ICONV extension to function. Read more

Na tragu automobila koji “vidi”…

Do većine saobraćajnih nesreća dolazi ljudskom greškom. Zato istraživači "Dajmlera" pokušavaju da njihovi automobili "progledaju". To otkriće nominovano je za nemačku Nagradu za budućnost 2011.

Kada dete na ulici izleti pred auto, vozač se prvo uplaši, pa tek onda reaguje. Da ta sekunda prilikom vožnje u gradu brzinom od 50 kilometara na čas nije "potrošena" na šok, vozač bi mogao da se zaustaviti 50 metara ranije. A ta razdaljina nekad znači život ili smrt. Zato se Uve Franke, vođa "Dajmlerovog" istraživačkog tima pod nazivom "Razumevanje slika" u Štutgartu, još od 1996. bavi razvojem inteligentnih "sistema za asistiranje prilikom vožnje", prenosi "Dojče vele".

"Kada bi vam uspelo da reagujete samo pola sekunde ranije i auto bi se zaustavio sedam metara ranije", kaže Franke. Njegov tim automobilima je omogućio trodimenzionalan vid. Opasnosti se prepoznaju za 200 milisekundi. "Važno je da automobilu damo dva oka, koja mogu da gledaju kao ljudske oči, da osećaju dubinu i doživljavaju razdaljinu", objašnjava istraživač iz Štutgarta.

Dva oka kamere još nisu dovoljna da bi se prepoznala i procenila opasnost. Pored trodimenzionalnog vida, auto mora da zna i gde se nešto kreće. Zato automobilski računar prati kretanje piksela koji beleže dve kamere. Štutgartski istraživači su projektu dali naziv "6D vizija", to jest šestodimenzionalni vid. "Naziv 6D izvodimo iz toga što ne samo da merimo mesto svakog piksela, već i njihovo kretanje što dodaje još tri dimenzije. Tako dolazimo do sume od šest dimenzija", kaže Franke.

Računar procenjuje šestodimenzionalne slike i prosleđuje odgovarajuće naredbe za vožnju ili kočenje. Računar uopšte ne mora da prepozna automobil ili pešaka kao celinu. Dovoljno mu je da prepozna jednu tačku, koja mu dolazi u susret i sa kojom bi mogao da se sudari.

Ostatak pročitajte na totalcar.rs

Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy