POPULARNA ZNANOST

Najnovije vijesti iz znanosti

Greška
  • MMS Blog needs PHP's ICONV extension to function. Read more
Auto na kompresovan vazduh

Automobil na komprimirani zrak

Električni automobili su stvar sadašnjosti, naročito sa razvojem univerzalnih punjača za njih. Međutim automobil Tata Motors pokreće komprimirani zrak.

Više...

Bicikl bez lanca

Bicikl bez lanca

Ma šta će biciklu lanac? Mora da je to pomislio dizajner Josh Bechtel pre nego što je napravio Bicymple.

Više...

Upravljanje rukama

Menjate kanale udarcem dlana o dlan?

Izgubili ste negde svoj daljinski upravljač od televizora, ali ste previše lenji da ustanete s kauča i potražite ga? Što ako biste kanale mogli da menjate bez daljinskog samo mahanjem ruku?

Više...

Bar kod

Stiže akustični barkod?

Barkod je nedavno proslavio 60. rođendan, QR kod nije ugrozio primat crno-belim linijama na proizvodima već je pronašao svoju primenu, a uskoro bi se "porodici" mogao pridružiti i "akustični barkod".

Više...

Auto budućnosti

Na tragu automobila koji “vidi”…

Do većine saobraćajnih nesreća dolazi ljudskom greškom. Zato istraživači "Dajmlera" pokušavaju da njihovi automobili "progledaju". To otkriće nominovano je za nemačku Nagradu za budućnost 2011.

Više...

Pametan autoput

Ne troši energiju, osvetljava i obaveštava vas o stanju kolovoza

Prvih par stotina metara ovog puta će biti namešteno u Branbantu sredinom sledeće godine, i njegovo postavljanje pratiće i postavljanje indukcionih traka za električna vozila, interaktivnih svetala koja se pale kako kola prolaze i svetala koja se napajaju vetrom.

Više...

Mikrovalno oružje

Oružje koje neprijatelja vraća u kameno doba bez prolivene krvi

Revolucija – novi sustav efikasan je protiv pasivnih radara koji su prijetnja stealth zrakoplovima nove generacije poput američkog lovca f-35.

Više...