POPULARNA ZNANOST

Najnovije vijesti iz znanosti

Tehničke znanosti Građevinarstvo Najviši svjetski hotel u Pjongjangu
Greška
  • MMS Blog needs PHP's ICONV extension to function. Read more

Najviši svjetski hotel u Pjongjangu

Najviši hotel u svijetu biće otvoren sljedeće godine u Pjongjangu, što predstavlja pokušaj Sjeverne Koreje, pritisnute međunarodnim sankcijama i siromaštvom, da zaradi nešto deviza jačanjem turizma.

Hotel Rjugjong, zgrada piramidalnog oblika sa 105 spratova, gradi se već skoro 30 godina, a djelimično će biti otvoren u julu ili avgustu, saopšteno je na poslovnom forumu u Seulu.

Reto Vitver, direktor njemačke kompanije za hotelski menadžment "Kempinski", rekao je da će ova firma biti prva zapadna kompanija koja će slobodno poslovati u Sjevernoj Koreji i upravljati novim hotelom, prenijela je agencija Blumberg.

"Ovo piramidalno čudovište monopolizovaće sve poslove u gradu. Rekao sam sebi da moramo da dobijemo ovaj hotel kako znamo, zato što će to biti mašina za pravljenje novca ako se Sjeverna Koreja otvori", rekao je Vitver.

"Kempinski", kompanija sa sjedištem u Minhenu, baviće se menadžmentom, a egipatska holding kompanija OTMT, koja se bavi telekomunikacijama, finansiraće gradnju hotela u okviru sporazuma vrijednog 400 miliona dolara o kupovini licence za mobilnu telefoniju, koju je dobila 2008. godine.

Kompanija sa sjedištem u Kairu već je uložila 180 miliona dolara u dovršavanje hotelske fasade.

Vitver, 64-godišnji švajcarski hotelijer, rekao je da su ga Sjevernokorejci kontaktirali još prije deset godina. Prvi mu se obratio Ri Čol, tadašnji ambasador Sjeverne Koreje pri UN i mentor bivšeg lidera Kim DŽong Ila.

Ostatak pročitajte na nezavisne.com

Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy