POPULARNA ZNANOST

Najnovije vijesti iz znanosti

Tehničke znanosti Građevinarstvo Grad od 100 mlrd $ i kilometar visoki toranj
Greška
  • MMS Blog needs PHP's ICONV extension to function. Read more

Grad od 100 mlrd $ i kilometar visoki toranj

Pozamašni prihodi od prodaje nafte već su itekako utjecali na visokoprofilne građevinske konstrukcije diljem bivše sovjetske države Azerbajdžan, a s namjerom da cijelu stvar dovedu na još jednu, višu razinu, ova je država naumila gradnju najviše zgrade na svijetu.

Trenutačno nazvana Azerbaijan Tower, planirana struktura koja će biti visoka 1.050 metara učinit će da toranj Burj Khalifa u Dubaiju (koji trenutačno drži rekord s 829,84 metara) izgleda patuljasto. Najveći razvojni projekt glavnog grada Bakua, osim najveće zgrade na svijetu, uključit će više desetaka umjetnih otoka, kao i stazu Formule 1.

Slijedeći stope ostalih naftom i plinom bogatih, postsovjetskih zemalja na Kaspijskom jezeru, Azerbajdžan želi iskoristiti pozamašne prihode od svoje novopronađene nafte u stvaranje slike moderne države u kojoj su braća Nobel pronašla naftu prije više od jednog stoljeća.

Planirana je izgradnja i 41 otoka koji će se nalaziti u Kaspijskom jezeru, a povezivat će ih 150 mostova.

'Tu će živjeti milijun ljudi. To će biti Venecija, nova Venecija', gotovo je pobjedonosno najavio Ibrahim Ibrahimov, mozak iza cijelog ovog projekta i direktor tvrtke koja će u sklopu ovog projekta ostvariti pogolem profit od prodaje nekretnina, inače veoma blizak predsjedniku Ilhama Aliyevu.

Ibrahimov, koji je najavio i kako će cijeli projekt biti gotov između 2020. i 2025. godine, kazao je kako su američki, turski, arapski i kineski investitori već pokazali interes za ovaj projekt koji će koštati otprilike 100 milijardi dolara.

Ostatak pročitajte na net.hr

Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy