POPULARNA ZNANOST

Najnovije vijesti iz znanosti

Prirodne znanosti Kemija Nobel za hemiju dvojici američkih naučnika
Greška
  • MMS Blog needs PHP's ICONV extension to function. Read more

Nobel za hemiju dvojici američkih naučnika

Amerikanci Robert Lefkovic (Robert Lefkowitz) i Brajan Kobilka (Brian Kobilka) dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za hemiju za proučavanje proteina koji omogućavaju ćelijama tela da odgovore na signale spolja

Amerikanci Robert Lefkovic (Robert Lefkowitz) i Brajan Kobilka (Brian Kobilka) dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za hemiju za proučavanje proteina koji omogućavaju ćelijama tela da odgovore na signale spolja, saopštila je Švedska kraljevska akademija nauka.

Dvojica naučnika su prestižno priznanje, vredno osam miliona švedskih kruna (1,2 miliona dolara), dobili za rad "G protein spregnutih receptora", prenosi agencija AP.

Gotovo polovina svih lekova deluju upravo na te receptore, tako da se očekuje da će saznanja do kojih su Lefkovic i Kobilka došli, pomoći drugim naučnicima da pronađu još bolje lekove.


Proglašavanje imena ovogodišnjih laureata počelo je u poneđeljak dodelom nagrade za medicinu za rad na matičnim ćelijama, pionirima u toj oblasti Britancu Džonu Gurdonu i Japancu Šiniju Jamanaki, a nastavljeno je juče dodelom priznanja za fiziku Francuzu Seržu Arošu i Amerikancu Dejvidu Vajnlendu za rad o kvantnoj optici.

Ostatak pročitajte na novosti.rs

Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy