POPULARNA ZNANOST

Najnovije vijesti iz znanosti

Greška
  • MMS Blog needs PHP's ICONV extension to function. Read more
Šampanjac

Naučnici otkrili tajnu mehurića u šampanjcu

Francuski naučnik Žerar Liže Beler, koji predaje na Univerzitetu u Remsu, zajedno je sa naučnicima Gijomom Polidorijem i Filipeom Žandoom pokušao da otkrije tačnu ulogu mehurića u aromi šampanjca.

Više...

Strukturna formula

Dvanaest miliona molekula - samo 143 osnovna oblika

Hemičari iz Ohaja su otkrili da polovina poznatih hemijskih jedinjenja pokazuje iznenajuću sličnost i deli samo 143 osnovna molekulska oblika.

Više...

Vezivanje jona

Neutralni organski molekul vezuje anjone hlora i fluora

Hemičari sa Blumington univerziteta u Indijani su sintetizovali organski molekul koji vezuje negativno naeletkrisane jone. To je dostignuće koje će, nadaju se, voditi do sinteze niza novih molekularnih alata za biologe i hemičare koji žele da uklone anjone iz rastvora.

Više...

Nobelova nagrada 2012 hemija

Nobel za hemiju dvojici američkih naučnika

Amerikanci Robert Lefkovic (Robert Lefkowitz) i Brajan Kobilka (Brian Kobilka) dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za hemiju za proučavanje proteina koji omogućavaju ćelijama tela da odgovore na signale spolja

Više...

Slika molekule

Pogledajte kako izgleda molekul izbliza

ZTim naučnika kompanije IBM u Cirihu objavio je prvu sliku molekula na kojoj se jasno vide ne samo atomi, već i hemijske veze među njima.

Više...

Metanohidrat

Japan otkriva gorivo budućnosti?

U Japanu je završena prva etapa eksperimenta na dobijanju metanohidrata, za koje se smatra da će biti gorivo budućnosti.

Više...