POPULARNA ZNANOST

Najnovije vijesti iz znanosti

Greška
  • MMS Blog needs PHP's ICONV extension to function. Read more

Uvid u rano širenje svemira

Nova mjerenja su zbilježila da se širenja svemira promijenilo prije 11 milijardi godina tj. od kada je tajanstveni entitet koji se popularno naziva tamna energija potaknuo da se svemir širiti sve brže i brže.

Mjerenja su važan korak prema razumijevanju što je tamna energija i kako se ona manifestuje.

Prije 15 godina, astronomi su otkrili preko katalogizacije spektakularnih eksplozija zvjezda tipa Ia takozvanih supernovih da se širenje svemira ubrzava. Budući da svaka eksplozija emitira gotovo točno istu količinu svjetla, astronomi mogu pomoću svjetlosti supernovih utvrdili njihovu udaljenost, a zatim izmjeriti njihov crveni pomak i utvrdi koliko se brzo supernove udaljava od Zemlje. Astronomi Adam Riess sa Sveučilišta Johns Hopkins, Saul Perlmutter Sveučilišta u Kaliforniji, Berkeley i Brian Schmidt australskog Nacionalnog sveučilišta podijelili su 2011. godine Nobelovu nagradu za svoj rad u kome koriste ovu tehniku da bi otkrili da se širenje svemira trenutno ubrzava i tako je bar poslednjih 5 milijardi godina.

No, bez obzira koliko su supernove sjajne, na udaljenosti koja odgovara vremenu kada je svemir bio star samo nekoliko milijardi godina one su teško vidljive duboko u svemiru. Zbog toga međunarodni tim znanstvenika  Baryon Oscillation Spectroscopic Survey- BOSS koriste drugačiju metodu. Oni koriste 2,5-metarski teleskop Sloan u New Meksiku opservatorije Apache Point kako bi prikupljali svjetlo emitovano iz okoline supermasivnih crnih rupa koje je nastalo nekoliko milijardi godina nakon nastanka svemira.
 Na svom dugom putovanju prema zemlji ova svjetlost je djelomično apsorbovana u oblacima vodikovog plina. BOSS znanstvenici su obradili podatke o svjetlu gotovo 50.000 crnih rupa i stvoriti mapu gdje su ti plinski oblaci, a pomoću crvenog pomaka odredili kako se brzo udaljavaju.

 Na temelju brzina najudaljenijih od tih oblaka, BOSS znanstvenici određuje stopu širenja svemira samo tri milijarde godina nakon Velikog praska. Tim zatim poredi svoje izmjerene brzine s onima iz novije ere zaključiti da se širenje svemira usporava od tog trenutka. "Svemir je bio potpuno drugačije mjesto", kaže koautor studije i Sveučilišta u Utahu fizičar Kyle Dawsona.
BOSS nalaz je u skladu s  teorijama fizičara koje kažu da se stopa širenja svemira promijenila. Odmah nakon Velikog praska, svemir se naduvao veoma brzo u periodu koji se zove inflacija. Širenje se nastavilo i kasnije, ali ravnomjernije, jer nije postojalo ništa što bi ga ubrzavalo. Gravitacijska privlačnost sve materije u svemiru je djelovao poput  trenje koje je usporavalo ekspanziju.
No, kako je svemir postajao veći postajao je i više razrijeđen, znanstvenici vjeruju da je to nešto kao ponovni opritisak papučice za gas koje je još jednom ubrzalo širenje. Znanstvenici ne znaju točan uzrok ovomeno već ga nazivaju tamna energija. Jedanaest milijardi godina prije, tamna energija činila je manje od 10 posto od ukupnog sadržaja u svemiru a danas čini gotovo tri četvrtine.
BOSS-ova i druga istraživanja omogućuju znanstvenicima da naprave grafikon širenja svemira  s vremenom i odrede promjenu utjecaja tamne energije. Mjerenja su dosad pružiti podršku vodećih teoriju da tamna energija je prirodno svojstvo praznog prostora: što se više svemir širi to dejstvo tamne energije jača.

Neke druge teorije smatraju da je tamna energija privremena pojava poput inflacije, a da će gravitacijska sila jednog dana postati dominantna. Ipak drugi fizičari govore da će tamna energija uzrokovati nekontrolirano širenje za nekoliko milijardi godina od sada i da će rastrgati galaksije, zvijezde, planete, pa čak i atomi i nastupiće sudnji dan ili  Big Rip tj. Veliko kidanje.
"Mi ne može pouzdano predvidjeti budućnost svemira", kaže  Riess, "sve dok ne dobijemo veliku količinu podataka iz prošlosti." BOSS znanstvenici rade na tome prikupljajući podatke o 100.000 drevnih crnih rupa. Oni planiraju u 2017. godini nastaviti rad na većem teleskopu i pregleda veći broj objekata u sklopu projekta BigBOSS.

Komentari (1)Add Comment
...
napisao EDIN, 15 Listopad 2013
Mi smo nebo moći Svojoj sazdali, i Mi ga, uistinu, širimo. (51:47) K`URAN

Napišite komentar
manje | veće

busy