POPULARNA ZNANOST

Najnovije vijesti iz znanosti

Prirodne znanosti Istraživanje svemira Rusi će prije Amerikanaca otvoriti hotel u svemiru
Greška
  • MMS Blog needs PHP's ICONV extension to function. Read more

Rusi će prije Amerikanaca otvoriti hotel u svemiru

Pet dana boravka koštat će `samo` 100.000 eura. Ruska kompanija "Orbital Technologies" otkrila je svoje planove za izgradnju prvog svemirskog hotela u nadi da će avanturistima sa dubokim džepom ponuditi nešto što do sada niko nije mogao.

Nazvan "Komercijalnom svemirskom stanicom", ovaj hotel će se nalaziti na 349 kilometara iznad naše planete i pristupaće mu se pomoću ruskih raketa Sojuz.Posjetioci, među kojima će u slučaju opasnosti biti i astronauti sa već postojeće stanice, moći će da biraju da li žele da spavaju u vertikalnim ili horizontalnim krevetima, s obzirom na bestežinsko stanje u kome će se nalaziti. Kabine sa tuševima će biti potpuno zapečaćene kako bi se spriječilo da se voda razliva gdje ne treba.Prvobitne najave govore da će pet dana u ovom hotelu koštati nešto više od 100.000 eura. Direktor ove ruske kompanije, Sergej Kostenko, kaže da će njegov svemirski hotel biti "daleko komforniji" od Međunarodne svemirske stanice, sa četiri kabine u koje će moći da se smjesti sedam gostiju.
Naši planovi za unutrašnjost hotela neće nimalo podsjećati na Međunarodnu svemirsku stanicu. Hotel će biti udoban i biće omogućen pogled na Zemlju kroz ogromne prozore - rekao je Kostenko.Naša ciljna grupa su bogati pojedinci i ljudi koji rade za privatne kompanije koji žele da istražuju svemir - rekao je direktor ruske kompanije.
Hrana će biti prilagođena ličnim afinitetima gostiju, ali postojaće i mogućnost da poznati kuhari kuhaju jela pre nego što budu poslata u svemir.

Ostatak pročitajte na krupljani.ba

Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy