POPULARNA ZNANOST

Najnovije vijesti iz znanosti

Prirodne znanosti Istraživanje svemira Misterij: Konačno pronađeni tragovi 'tamne materije'?!
Greška
  • MMS Blog needs PHP's ICONV extension to function. Read more

Misterij: Konačno pronađeni tragovi 'tamne materije'?!

Eksperiment koji je koštao čak 2 milijarde dolara, izveden na Međunarodnoj svemirskoj stanici, doveo je do zapažanja koja bi pak mogla dovesti do dokaza o pronalasku prvih tragova 'tamne materije', misterioznog 'sastojka' svemira o kojem znanstvenici već dugo žele doznati više, a ne znaju gotovo ništa.

 

Znanstvenici su strojem koji se naziva Alpha Magnetic Spectrometer (AMS) 'hvatali' čestice visoke energije sadržane u tzv. kozmičkim zrakama i zaključili kako su možda uočili uzorak tamne materije koja je kolidirala sa samom sobom u procesu anihilacije, odnosno poništavanja dviju čestica te tvari pri sudaru.

No, znanstvenici naglašavaju da je detaljniji opis prirode tzv. tamne materije još prilično daleko. 'Trebat će nam još nekoliko godina za dodatne analize', rekao je za BBC glasnogovornik projekta AMS Roberto Battiston, inače profesor fizike na Sveučilištu u Perugiji.

Tamna tvar čini većinu mase svemira

Za tamnu tvar pretpostavlja se da čini većinu mase svemira, budući da sva 'opipljiva' materija nije dovoljna da objasni njegovo postojanje i fizikalne procese koji su u tijeku, poput širenja svemira.

 

Ostatak pročitajte na dnevnik.hr

Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy