POPULARNA ZNANOST

Najnovije vijesti iz znanosti

Prirodne znanosti Istraživanje svemira Magnetno polje Zemlje slabi, a šta kad nestane?
Greška
  • MMS Blog needs PHP's ICONV extension to function. Read more

Magnetno polje Zemlje slabi, a šta kad nestane?

Jedina stvar koja Zemlju čuva od scenarija prema kojem bi mogla da postane nalik na beživotni Mars jeste magnetosfera – polje koje našu planetu, atmosferu i život štiti od snažnog i opasnog Sunčevog zračenja.

Ali naučnici upozoravaju da ono u poslednje vreme sve više slabi i da bi moglo potpuno da nestane u narednih 500 godina, nakon čega bi trebalo da dođe do smene magnetnih polova. To se već događalo u prošlosti – geološki podaci pokazuju da se magnetna polja izmenjuju svakih 250.000 godina. Budući da su se magnetni jug i sever poslednji put zamenili pre 800 hiljada godina, nova smena već kasni.

"U poslednjem veku severni magnetni pol se pomerio za više od 1.500 km", rekao je geofizičar Konali Mek Niokail s Oksforda i dodao: "U poslednjih 150 godina snaga magnetnog polja oslabila je za oko 10 odsto, što pokazuje da možemo da očekujemo obrtanje polova."

Iako je posledice tog događaja teško predvideti, stručnjaci smatraju da bi one mogle biti enormne. Ako je na Marsu ikada bilo života, on je sigurno uništen nestankom magnetskog polja pre 3,5 do 4 milijarde godina.

"Kada je polje oslabilo, solarni vetrovi su oduvali njegovu atmosferu, a kosmičko zračenje je poraslo i doprlo do površine. Obe ove stvari bile su loše za eventualni život na površini – ili je uništen ili je morao da se preseli u unutrašnjost planete", rekao je Mek Nikoli.

Zemljino magnetno polje uvek se nakon obrtanja vraćalo, međutim njegovo pomeranje i slabljenje uzrokovaće mnoge probleme kako za ljude, tako i za životinje – sateliti će biti izloženi jačem zračenju, a životinje koje se sa njime ravnaju, poput ptica, pčela, morskih kornjača i nekih riba, postaće zbunjene. Ptice bi se doduše možda i mogle da se snađu jer su neke studije pokazale da imaju rezervne sisteme navigacije uz pomoć zvezda i orijentira na kopnu.

Evropska svemirska agencija taj problem shvata ozbiljno pa sredinom novembra u sklopu misije Swarm planira da lansira tri satelita – dva u orbitu na visini od 450 km te jednog na 530 km. Te letelice će precizno meriti uticaj Sunca i promene magnetnog polja.

Ostatak pročitajte na vesti-online.com

Komentari (1)Add Comment
...
napisao JA, 07 Veljača 2016
Ptice se ne ravnaju po magnetskim polovima niti imaju ugradjene magnete u sebi,pobogu ljudi te zivotinje imaju oci i usi i pamte orjentire u prirodi kao i sva druga bica ,ta teorija o geomagnetskoj orjentaciji je totalna naucna besmislica, samo kompas tako funkcionira ,ziva bica su puno vise od kompasa izvadio sam samo nesto iz teksta sto me najvise zaintrigiralo onace sve je OK.

Napišite komentar
manje | veće

busy