POPULARNA ZNANOST

Najnovije vijesti iz znanosti

Prirodne znanosti Istraživanje svemira Jesu li ovo planeti koje će kolonizirati ljudi?
Greška
  • MMS Blog needs PHP's ICONV extension to function. Read more

Jesu li ovo planeti koje će kolonizirati ljudi?

U sustavu zvijezde Kepler-62 otkrivena su tri planeta za koje istraživači tvrde da su pogodniji za moguće naseljavanje od bilo kojih dosad pronađenih egzoplaneta.

 

Da Zemlja možda i nije tako posebno mjesto u svemiru kao što to često volimo misliti svjedoči sve više egzoplaneta uočenih u gotovo svim dijelovima svemira za koje znanstvenici vjeruju da bi mogli biti pogodni za život. Danas je iz Amerike stigla vijest o otkriću još triju takvih planeta, udaljenih od nas između 1.200 i 2.700 svjetlosnih godina.

Kako javlja CNN, uz pomoć NASA-inog satelita Kepler uočena su tri planeta - Kepler-62c, Kepler-62e i Kepler-62f. Svi su dio sustava s ukupno pet planeta koji se kreću oko zvijezde Kepler-62, koja je slična našem Suncu. Studija o dvama planetima (62e i 62f) objavljena je u časopisu 'Science'.

Istraživači tvrde da bi na njihovoj površini u teoriji moglo biti vode, ali konkretnijih dokaza za to, zbog zasad nepremostive udaljenosti planeta - nemaju.

'Sa svim ovim posljednjim otkrićima, Zemlja se čini sve manje i manje posebnom i čini se kao da mjesta poput našeg ima posvuda', rekao je Tom Barclay, istraživač s jednog kalifornijskog instituta koji je sudjelovao u projektu pronalaska triju najnovijih egzoplaneta.

Kepler-62f je navodno 40 posto veći od Zemlje i oko svoje zvijezde napravi krug za oko 267 zemaljskih dana. Kepler-62-e je, kako se čini, 60 posto veći od našeg planeta i nešto je bliži svojoj zvijezdi. Pretpostavlja se da bi na njemu mogli prevladavati nepregledni oceani.

 

Ostatak pročitajte na dnevnik.hr

Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy