POPULARNA ZNANOST

Najnovije vijesti iz znanosti

Prirodne znanosti Istraživanje svemira
Greška
  • MMS Blog needs PHP's ICONV extension to function. Read more
Međunarodna svemirska stanica

Misterij: Konačno pronađeni tragovi 'tamne materije'?!

Eksperiment koji je koštao čak 2 milijarde dolara, izveden na Međunarodnoj svemirskoj stanici, doveo je do zapažanja koja bi pak mogla dovesti do dokaza o pronalasku prvih tragova 'tamne materije', misterioznog 'sastojka' svemira o kojem znanstvenici već dugo žele doznati više, a ne znaju gotovo ništa.

 

Više...

Planete pogodne za naseljavanje

Jesu li ovo planeti koje će kolonizirati ljudi?

U sustavu zvijezde Kepler-62 otkrivena su tri planeta za koje istraživači tvrde da su pogodniji za moguće naseljavanje od bilo kojih dosad pronađenih egzoplaneta.

 

Više...

Sirenje svemira

Uvid u rano širenje svemira

Nova mjerenja su zbilježila da se širenja svemira promijenilo prije 11 milijardi godina tj. od kada je tajanstveni entitet koji se popularno naziva tamna energija potaknuo da se svemir širiti sve brže i brže.

Više...

Magnetno polje zemlje

Magnetno polje Zemlje slabi, a šta kad nestane?

Jedina stvar koja Zemlju čuva od scenarija prema kojem bi mogla da postane nalik na beživotni Mars jeste magnetosfera – polje koje našu planetu, atmosferu i život štiti od snažnog i opasnog Sunčevog zračenja.

Više...

Svemirski hotel

Rusi će prije Amerikanaca otvoriti hotel u svemiru

Pet dana boravka koštat će `samo` 100.000 eura. Ruska kompanija "Orbital Technologies" otkrila je svoje planove za izgradnju prvog svemirskog hotela u nadi da će avanturistima sa dubokim džepom ponuditi nešto što do sada niko nije mogao.

Više...

Posada Sojuza

Uspešno sleteli posle 123 dana u svemiru

Tročlana posada ruske kapsule Sojuz uspešno je sletela u stepu u Kazahstanu, posle 123 dana provedenih na Međunarodnoj svemirskoj satanici (MSS).

Više...

Kapsula Dragon

Privatna kapsula stigla na MSS

Astronauti sa Međunarodne svemirske stanice (MSS) prihvatili su danas teretnu kapsulu "dragon" kompanije "Spejs eks", što je prva privatna letjelica koja je stigla do orbitalne stanice.

Više...

Planet sa 4 sunca

Otkrivena planeta sa 4 sunca

Međunarodni tim amaterskih i profesionalnih astronoma otkrio je jedinstvenu pojavu – planetu čije nebo obasjavaju čak četiri sunca.

Više...