POPULARNA ZNANOST

Najnovije vijesti iz znanosti

Prirodne znanosti Fizika CERN-ovci novim otkrićem pomiču granice fizike prema znanstvenoj fantastici!
Greška
  • MMS Blog needs PHP's ICONV extension to function. Read more

CERN-ovci novim otkrićem pomiču granice fizike prema znanstvenoj fantastici!

Znanstvenici CERN-a objavili su u ponedjeljak da su u svojem Velikom hadronskom sudaraču (LHC) uočili česticu koja se preoblikovala u dvije čestice, što bi moglo biti presudno u pomicanju granica fizike prema znanstvenoj fantastici.

 

Mutaciju, u procesu znanom kao propadanje, predvidio je takozvani Standardni model (SM) fizike koji opisuje kako svemir funkcionira na najosnovnijoj razini, ali je znanstvenici dosad nisu vidjeli.

Otkriće, koje je objavljeno na konferenciji u Japanu, usmjerit će napore kako bi se pronašli dokazi za super simetriju, prozvanu SUSY, teoriju koja objašnjava neke kozmičke tajne i ostale ideje "Nove fizike" koje su izvan SM granica.

LHC, koji je pušten u rad 2010. u istraživačkom centru u blizini Ženeve, potvrdio je model, što je bio početni cilj ali je dugoročni cilj ići dalje od toga prema novim područjima koja su predvidjeli teoretičari.

"Detaljne implikacije ovog posljednjeg rezultata shvatit će se tijekom rada ali je jednu stvar jednostavno ustanoviti: Standardni model je preživio još jedan test", napisao je na blogu američki fizičar i CERN-ov istraživač Matt Strassler.

Ostatak pročitajte na jutarnji.hr

Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy