POPULARNA ZNANOST

Najnovije vijesti iz znanosti

Greška
  • MMS Blog needs PHP's ICONV extension to function. Read more
Higsovi bozoni

Smrt svemira će biti zbog Higgsova bozona

Otkriće Higgsova bozona, od strane američkog fizičara, mu je omogućio da predvidjeti smrt svemira. To će biti zbog uništenja temeljne nestabilnosti, koja je povezana sa svojstvima elementarnih čestica.

 

Više...

Raspad cestica

Pet misterioznih čestica pored Božje

Otkriće Higsovog bozona u velikoj mjeri širi naše razumijevanje fundamentalnih činilaca materije, ali i dalje postoje dijelovi subatomske slagalice koje tek treba otkriti, prenose agencije.

Više...

CERN

CERN-ovci novim otkrićem pomiču granice fizike prema znanstvenoj fantastici!

Znanstvenici CERN-a objavili su u ponedjeljak da su u svojem Velikom hadronskom sudaraču (LHC) uočili česticu koja se preoblikovala u dvije čestice, što bi moglo biti presudno u pomicanju granica fizike prema znanstvenoj fantastici.

 

Više...

Gorivo budućnosti

Stvoreno super gorivo budućnosti

Znanstvenici sa Sveučilišta u Göteborgu u Švedskoj uspjeli su stvoriti tvar koja je 100.000 puta teža od vode i gušća od one koja se nalazi u središtu Sunca, a nadaju se da bi u budućnosti mogla postati čist i održiv izvor energije.

Više...

Standardni model

Dve vesti koje su uzdrmale današnju fiziku

U ovom članku predstavljamo dve (za sada nepovezane) vesti koje su odjeknule širom naučne zajednice tokom jula 2012. godine.

Više...

Naftne bušotine

Ko krije besplatnu energiju

Nema veće laži od tvrdnje da čovečanstvo ima problem sa snabdevanjem energijom i da zamene u korišćenju ugljovodonika - nafte, gasa, uglja - kao i nuklearne energije, iz jezgra atoma, za sada nema.

Više...

Veliki prasak

Veliki Prasak

Kada je vrijeme počelo ? Odakle smo mi došli ? Koja je naša sudbina ? Ovo su tri temeljna pitanja ljudskih bića.

Više...

Higsov bozon

Može li 'božja čestica' postati vremenski ubojica?

Veliki hadronski sudarač (LHC), mogao bi nam pomoći u odgovoru na jedan dobro poznati i zamršeni paradoks vezan za putovanje kroz vrijeme, ili pokazati da li je putovanje kroz vrijeme uopće i moguće.

Više...

Peter Higgs

Znanstvenici potvrdili postojanje "božje čestice"

Ona se u jednadžbama fizičara provlači još od 1964. godine. Higgsova ili kako je još zovu "božja čestica", jedino je objašnjenje zašto materija ima masu. Znanstvenici tvrde da su dokazali njezino postojanje.

Više...