POPULARNA ZNANOST

Najnovije vijesti iz znanosti

Prirodne znanosti
Greška
  • MMS Blog needs PHP's ICONV extension to function. Read more

Šta znamo o beskonačnosti?

SvemirNaučnici i istraživači su još od najranijih vremena bili zaokupljeni pitanjem o beskonačnosti kosmosa. Sa tim je razmatranjima skopčan i nastanak nauke koja se bavi Svemirom – astronomije. Beskrajnost prostranstva koju su uočavali terala ih je da neprestano prekoračuju ograničenja koja su sami sebi postavljali.

 

Više...

Smrt svemira će biti zbog Higgsova bozona

Higsovi bozoniOtkriće Higgsova bozona, od strane američkog fizičara, mu je omogućio da predvidjeti smrt svemira. To će biti zbog uništenja temeljne nestabilnosti, koja je povezana sa svojstvima elementarnih čestica.

 

Više...

Više od 20.000 volontera za život na Marsu

MarsMars One saopštio da je za sedam dana pristiglo više od 20.000 prijava volontera za projekat života na Crvenoj planeti.

 

Više...

Pet misterioznih čestica pored Božje

Raspad cesticaOtkriće Higsovog bozona u velikoj mjeri širi naše razumijevanje fundamentalnih činilaca materije, ali i dalje postoje dijelovi subatomske slagalice koje tek treba otkriti, prenose agencije.

Više...

Misterij: Konačno pronađeni tragovi 'tamne materije'?!

Međunarodna svemirska stanicaEksperiment koji je koštao čak 2 milijarde dolara, izveden na Međunarodnoj svemirskoj stanici, doveo je do zapažanja koja bi pak mogla dovesti do dokaza o pronalasku prvih tragova 'tamne materije', misterioznog 'sastojka' svemira o kojem znanstvenici već dugo žele doznati više, a ne znaju gotovo ništa.

 

Više...

Jesu li ovo planeti koje će kolonizirati ljudi?

Planete pogodne za naseljavanjeU sustavu zvijezde Kepler-62 otkrivena su tri planeta za koje istraživači tvrde da su pogodniji za moguće naseljavanje od bilo kojih dosad pronađenih egzoplaneta.

 

Više...

CERN-ovci novim otkrićem pomiču granice fizike prema znanstvenoj fantastici!

CERNZnanstvenici CERN-a objavili su u ponedjeljak da su u svojem Velikom hadronskom sudaraču (LHC) uočili česticu koja se preoblikovala u dvije čestice, što bi moglo biti presudno u pomicanju granica fizike prema znanstvenoj fantastici.

 

Više...

Uvid u rano širenje svemira

Sirenje svemiraNova mjerenja su zbilježila da se širenja svemira promijenilo prije 11 milijardi godina tj. od kada je tajanstveni entitet koji se popularno naziva tamna energija potaknuo da se svemir širiti sve brže i brže.

Više...

Novi model otkriva kako pingvini dijeliti toplinu

Grupa pingvinaPingvin koji se suočavaju sa velikim hladnoćama i ledenim vjetrovima Antarktiku često se gomilaju zajedno u velikim skupinama tokom oluja.

 

Više...