POPULARNA ZNANOST

Najnovije vijesti iz znanosti

Greška
  • MMS Blog needs PHP's ICONV extension to function. Read more
Vrijeme

Vrijeme možda ne postoji

Rekao sam: „Vaši satovi mjere vrijeme vrlo precizno“, na što su mi odgovorili: „ Naši satovi ne mjere vrijeme“. Pomislio sam, wow, to je vrlo skromno od njih. Ali, rekli su: „Ne, vrijeme je definisano da bude ono što mjere naši satovi“. Oni definišu standard vremena za planetu – vrijeme je definisano brojem otkucaja njihovih satova.

 

Više...

Kosmos

Pet otkrića s kojima znanstvenici ne znaju što da rade

Znanstvenici gotovo svakodnevno dolaze do otkrića koja mjenjaju način na koji živimo, no ponekad dolaze i do tako neobičnih ili neočekivanih otkrića, da doslovce ne znaju što bi s njima. Ovo je pet najzagonetnijih otkrića po izboru portala Gizmodo.

 

Više...

Ljudsko tijelo

Ljudsko tijelo: Činjenice vrijedne divljenja

Mnoga od najuzbudljivijih otkrića na svim naučnim poljima već odavno se dešavaju u ljudskom tijelu. Od DNK do atoma unutar nas, ljudsko tijelo je pravi dragulj.

 

Više...

Metalna letva

Otkrivena metalna letva djelo vanzemaljaca

Ruski naučnici u Vladivostoku došli su u posjed metalne nazubljene letve za koju se vjeruje da je stara 300 miliona godina. Dužina letve je sedam centimetara, a izrađena je od aluminija i magnezija.

 

Više...

Kafa

Meteorološka prognoza u šoljici kafe

Ovde nije reč o čuvenom umeću gledanja u soc od kafe, već pre o privremenom pretvaranju crnog napitka u rudimentarni barometar.

Više...

Nesi

Nesi se sve ređe pojavljuje u jezeru Loh Nes

Lokalni stanovnici sve su zabrinutiji pošto se čuveno čudovište iz škotskog jezera Loh Nes veoma retko viđa u zadnje vreme, a neki čak strahuju od najgoreg - da je Nesi uginula.

Više...

Magarac

Možda niste čuli

Učenje, kažu psiholozi i ostali ljudi iz struke, nije puko pamćenje činjenica, već je reč o ozbiljnom misaonom procesu. Ipak, sam proces pamćenja, osim što je slojevit, veoma je važan. Kada se nešto dobro nauči kao činjenica, gotovo da se pamti za ceo život.

Više...

Dvodihalica

Razne zanimljive činjenice

Cak i relativno dug ljudski život traje samo oko 650.000 sati.

Više...

3d čokoladni štampač

Napravljen 3D čokoladni printer

Napravljen je najslađi 3D printer na svetu.Ovom printeru najviše će se obradovati ljubitelji čokolade.

Više...