POPULARNA ZNANOST

Najnovije vijesti iz znanosti

Medicinske znanosti Zdrav život Metode pripreme mesa koje ugrožavaju zdravlje
Greška
  • MMS Blog needs PHP's ICONV extension to function. Read more

Metode pripreme mesa koje ugrožavaju zdravlje

Prevelik omjer crvenog mesa na jelovniku povećava rizik od određenih vrsta tumora. No, vrsta mesa nije jedino što može ugroziti zdravlje. Brze metode kuhanja koje štede vrijeme nad štednjakom ili roštiljem mogu vam oduzeti godine života.

 

Heterociklički amini (HCAs) i policiklički aromatski ugljikovodici (PAH) nastaju kad se mišićno tkivo, tj. govedina, svinjetina, riba i perad pripremaju na visokim temperaturama (posebno iznad 148 stupnjeva), primjerice prženjem u tavi ili roštiljanjem nad otvorenim plamenom.

Nastanak HCAs-a i PAH-a ovisi o vrsti mesa, vremenu pripreme (što je duže, uglavnom nastane više HCA), temperaturi i metodi. Ipak, HCAs i PAH mogu oštetiti DNK tek nakon što se metaboliziraju putem specifičnih enzima u tijelu, proces koji se naziva 'bioaktivacija'. Istraživanja su pokazala da je aktivnost tih enzima, koja se može razlikovati među ljudima, relevantna za rizik od pojave raka.

Zasad je dokazano da izloženost visokim razinama HCAs-a i PAH-a može izazvati rak kod životinja, međutim hoće li takva izloženost uzrokovati rak u ljudi, još nije sasvim dokazano.

 

Ostatak pročitajte na net.hr

Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy