POPULARNA ZNANOST

Najnovije vijesti iz znanosti

Medicinske znanosti Temeljne medicinske znanosti U oceanskim brazdama krije se nova vrsta antibiotika
Greška
  • MMS Blog needs PHP's ICONV extension to function. Read more

U oceanskim brazdama krije se nova vrsta antibiotika

Skupina znanstvenika sa sveučilišta Aberdeen u potrazi je za neotkrivenim tvarima u oceanskim brazdama koje bi mogle otvorili put otkrivanju novih antibiotika , prenosi BBC.

 

U okviru projekta vrijednog nešto više od devet milijuna eura znanstvenici će prikupiti uzorke s dna brazda i nakon toga pokušat će uzgojiti bakterije i gljivice iz prikupljenih sedimenata kako bi oni bili podloga za otkrivanje novih antibiotika. Prikupljanje uzoraka započet će u brazdama uz obale Čilea i Perua, Novog Zelanda i Norveške te Antarktike.
OTPORNOST NA ANTIBIOTIKE U budućnosti će odlazak na rutinsku operaciju postati smrtonosan zbog opasnosti od infekcije!

Razlog zbog kojeg će stručnjaci posegnuti na morsko dno je da se u brazdama na dubinama od desetak kilometara, u izrazito neprijateljskim uvjetima, razvio život jedinstven za svaku pojedinu brazdu.

Do sada je vrlo malo uzoraka prikupljeno s dna oceanskih brazda i znanstvenici vjeruju da postoje veliki potencijali za otkrivanje antibiotika zbog tih ekstremnih uvjeta.

Stručnjaci upozoravaju da je na svijetu sve manje učinkovitih antibiotika zbog njihova čestog korištenja koje je dovelo do porasta rezistencije uzročnika bolesti. Od 2003. nije registriran nijedan potpuno novi antibiotik pa znanstvenici upozoravaju da bi se svijet za 10 do 20 godina mogao vratiti u predantibiotsku eru u kojoj će infekcije koje se danas uspješno liječe biti fatalne jer će njihovi uzročnici biti otporni na sve antibiotike.

Ostatak pročitajte na jutarnji.hr

Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy