POPULARNA ZNANOST

Najnovije vijesti iz znanosti

Medicinske znanosti Temeljne medicinske znanosti Naučnici otkrili eliksir mladosti, obnavlja bolesne organe?!
Greška
  • MMS Blog needs PHP's ICONV extension to function. Read more

Naučnici otkrili eliksir mladosti, obnavlja bolesne organe?!

Naučnici iz Novosibirska razradili su "eliksir mladosti" - oni su sačinili jedinstveni preparat koji navodi ljudski mozak da proizvodi matične ćelije, a one su u stanju da obnavljaju bolesne organe?!

 

Liječenje matičnim ćelijama je - modni trend. One mogu da pomognu u borbi protiv infarkta, moždanih udara i različitih povreda. U kozmetologiji obećavaju izbavljenje od problema sa kožom i  vraćanje licu mladalačke svježine.

Međutim, do sada je problem bio u tome što metodika korištenja matičnih ćelija koja postoji danas nije ni izdaleka bezopasna. Matične ćelije se  uzimaju  iz koštane srži.

Stručnjaci objašnjavaju da se poslije "razmnožavaju"  i uvode opet u krvotok. To je već "razmnožavanje" van organizma ćelije. Ne zna se gdje se one diferenciraju: one mogu da odu u povrijeđeni organ, a mogu da odu u sasvim zdrav. Pa u srcu, na primjer, može da izraste rebro?!

U Novosibirsku su naučnici riješili ovaj problem. Sačinili su preparat pod šifrovanim nazivom "G5". On navodi koštanu srž čovjeka da izrađuje nove matične ćelije, koje zatim same nalaze povrijeđeni organ i obnavljaju ga!

Ostatak pročitajte na nezavisne.com

Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy