POPULARNA ZNANOST

Najnovije vijesti iz znanosti

Greška
  • MMS Blog needs PHP's ICONV extension to function. Read more

Etarska ulja podmlađuju organizam

Začinska etarska ulja smanjuju rizik od onkoloških bolesti i podmlađuju organizam, pokazalo najnovije istraživanje ruskih naučnika.

 

Ruski naučnici su saopštili da imaju dokaze da začinska etarska ulja smanjuju rizik od onkoloških bolesti i podmlađuju organizam.

Eksperimenti sprovedeni na Institutu za biohemijsku fiziku ruske Akademije nauka su potvrdili da etarsko ulje začina čubar utiče na karakter oksidacionog stresa, objavljeno je na Internet sajtu izvestia.ru.

Prema jednoj od najrasprostranjenijih hipoteza, koja je pre dvadesetak godina izneta baš u tom institutu, prevremenom starenju organizma doprinose aktivni atomi kiseonika koji razbijaju strukturu ćelije.

Tim atomima se suprostavljaju antioksidanti kako sintetičkog, tako i prirodnog porekla, a u te druge spadaju upravo i različiti začini.

Dokazujući tu hipotezu, naučnici su laboratorijske miševe pojili vodom s dodatkom etarskog ulja čubra i primoravali ih da dišu vazduh zasićem uljanim isparenjima.

Pokazalo se da se, kao rezultat tromesečnih eksperimenata, u mozgu i jetri tih životinja znatno povećala koncentracija polinezasićenih masnih kiselina (čuvenih omega kiselina) i poboljšale strukturne karakteristike eritrocita, što znači da će miševi ređe obolevati od raka i živeti znatno duže.

 

Ostatak pročitajte na rts.rs

Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy