POPULARNA ZNANOST

Najnovije vijesti iz znanosti

Medicinske znanosti Klinička medicina Robot Da Vinci uspješno izveo prvu operaciju srca
Greška
  • MMS Blog needs PHP's ICONV extension to function. Read more

Robot Da Vinci uspješno izveo prvu operaciju srca

Hirurzi bolnice New Cross u Wolverhamptonu su izveli prvu operaciju na otvorenom srcu uz pomoć robota. Robota nazvanog Da Vinci daljinski kontroliše hirurg, koji uz pomoć sofisticirane kamere ima jasan pogled na srce.

Dvadesetdvogodišnja Natalie Jones je prvi pacijent na kojem je urađena ova procedura. Ljekari tvrde da je ova operacija mnogo sigurnija za pacijente od konvencionalnih hirurških zahvata.

Normalni hirurški zahvati na srcu zahtijevaju otvaranje grudnog koša, a robotske ruke se u grudni koš ubacuju kroz proreze između rebara pacijenta.

Hirurg tokom cijele operacije ima 3D prikaz srca i može pomjerati ruke robota koristeći kontrolnu ploču. Svaki put kada hirurg pomjeri ruku tri milimetra, robotska ruka se pomjeri samo jedan milimetar, prenosi BBC.

"Pacijent osjeća mnogo manju bol, brže se oporavlja i vraća svakodnevnim aktivnostima", rekao je hirurg Stephen Billing.

Tokom operacije koja je trajala devet sati hirurzi su zatvorili rupu dugu 3,5 centimetra, koju je Jones imala na srcu.

"Bila sam uplašena, ali sam izabrala ovu proceduru jer nisam željela imati ogroman ožiljak, a svidjela mi se i ideja da ću biti prva", rekla je Jones.

Ostatak pročitajte na klix.ba

Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy