POPULARNA ZNANOST

Najnovije vijesti iz znanosti

Medicinske znanosti Klinička medicina Američki znanstvenici pronašli revolucionarni lijek protiv leukemije
Greška
  • MMS Blog needs PHP's ICONV extension to function. Read more

Američki znanstvenici pronašli revolucionarni lijek protiv leukemije

Tim američkih znanstvenika pronašao je lijek za leukemiju! Njihov rad, objavljen u uglednom časopisu New England Journal of Medicine, demonstrira metodu kojom su krvne stanice pacijenata pretvorili u "ubojice" stanica raka.

"I mi smo bili iznenađeni što djeluje tako dobro", izjavio je dr. Carl June sa Sveučilišta u Pennsylvaniji, dodavši kako je istraživanje počelo tek prije godinu dana pa znanstvenici još moraju otkriti koliko dugo traju remisije.

No, dosadašnji pokazatelji i više su nego čudesni. U laboratorijskom testiranju sudjelovala su tri muškarca, među kojima dvojica već godinu dana nemaju nikakve tragove raka, dok se kod trećeg pacijenta stanje drastično poboljšalo. Znanstvenici se nadaju da će se njihov lijek protiv leukemije moći koristiti i protiv ostalih vrsta tumora, ali tu hipotezu tek treba testirati.

Dr. June i njegovi kolege odlučili su se pozabaviti teorijom da stanice ljudskog imunološkog sustava mogu dovoljno ojačati da bi se borile protiv raka. Uspjeh na tom polju ranije su pokazivale genetski modificirane T-stanice. No, s obzirom da se nisu mogle razmnožavati, T-stanice su brzo nestajale.

Ostatak pročitajte na index.hr

Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy