POPULARNA ZNANOST

Najnovije vijesti iz znanosti

Društvene znanosti Teologija Isus Hrist je bio oženjen?
Greška
  • MMS Blog needs PHP's ICONV extension to function. Read more

Isus Hrist je bio oženjen?

Jedna profesorka sa Univerziteta u Harvardu je u utorak javnosti predstavila deo papirusa i IV veka, za koji tvrdi da je jedini postojeći pisani dokument u kome se eksplicitno pominje da je Isus imao ženu

Karen King, ekspert za pitanja hrišćanstva je rekla da tekst na papirusu sadrži razgovor u kojem u jednom trenutku Isus kaže "moja žena" i pominje je pod imenom Marija, za koju se veruje da je u stvari Marija Magdalena. Profesorka King kaže da je deo koptskog rukopisa na pergamentu koji je predstavila zapravo kopija Jevanđelja, verovatno napisanog u Grčkoj u II veku.

Ona je pomogla pri prevođenju rukopisa a fragment iz njega je predstavila na konferenciji stručnjaka koji se bave koptskim pitanjima u Rimu.

Tom prilikom ipak naglasila da to njeno otkriće ne dokazuje sasvim da je Isus bio oženjen, ali govori o stvarima kao što su porodica i brak.

"Reči u prevedenom malenom delu papirusa pružaju prve nagoveštaje da su rani hrišćani verovali da je Isus bio oženjen", dodala je Karen King, citirajući reči prevedene sa jezika drevnih egipatskih hrišćana "I Isus im reče, moja žena".

"U Hrišćanskoj tradiciji dugo je smatrano da Isus nije imao ženu, iako nije postojao nikakav pouzdan istorijski dokaz za te tvrdnje", dodala je Karen King.

"Novo Jevanđelje nam govori da je to pitanje da li je Isus imao ženu zapravo proizvod bučne debate o seksualnosti, kao i da se od samog početka hrišćani nisu slagali oko toga da li je odluka da se ne ženi bila pogrešna, ali su se tek vek nakon njegove smrti pojavila otvorenija mišljenja o njegovom bračnom statusu" kaže Karen King.

Ostatak pročitajte na b92.net

Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy