POPULARNA ZNANOST

Najnovije vijesti iz znanosti

Društvene znanosti Teologija Da li je Hrist imao mentalnih problema?
Greška
  • MMS Blog needs PHP's ICONV extension to function. Read more

Da li je Hrist imao mentalnih problema?

U suretu Svetskom danu mentalnog zdravlja crkva u Velikoj Britanija otvoriće debatu o tome da li je Isus Hrist, uz brojne druge ličnosti iz Biblije, imao mentalnih problema.

Naime, u susret obeležavanju pomenutog dana, crkva je sveštenicima uputila predlog propovedi koji potpisuje jedna od članica crkvenog sinoda Eva Mekintajer, a u kojoj se preispituje mentalno zdravlje biblijskih ličnosti, prenose britanski mediji.

"Za mnoge biblijske likove o kojima vekovima čitamo, iz ugla današnjeg posmatrača, moglo bi se reći da su imali problema sa mentalnim zdravljem", navodi se u predloženoj propovedi.

Ona kao primer navodi kralja Saula za kojeg se može reći da je imao bipolarni poremećaj, dok bi se za apostola Pavla moglo reći da je na putu ka Damasku imao nervni slom ili neku sličnu psihotičnu epizodu.

"Ni Isusa nisu zaobišle optužbe na račun mentalnog zdravlja: postoji priča u jevanđelju koja govori o njegovoj majci i rođacima koji pokušavaju da ga vrate kući jer se plaše da je izgubio razum", tvrdi Mekintajer.

Ostatak pročitajte na vesti-online.com

Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy