POPULARNA ZNANOST

Najnovije vijesti iz znanosti

Greška
  • MMS Blog needs PHP's ICONV extension to function. Read more
La Monde

Francuska štampa: Muhamed je ipak čovek, a ne bog

Francuska štampa danas, povodom objavljivanja karikature proroka Muhameda u satiričnom listu "Šarli ebdo" i najavljenog gneva koji će ona izazvati u muslimanskom svetu,

Više...

Marija Magdalena sa detetom

Pronađena slika za koju se veruje da je Da Vinčijev portret Marije Magdalene sa detetom

Za sliku na kojoj se nalazi žena sa detetom, koja je 30 godina visila u neprimećena u kući jednog škotskog doktora, stručnjaci veruju da je naslikao Leonardo da Vinči, prenosi sajt "Scotsman".

Više...

Svici sa Mrtvog mora

Digitalizovani Svici Mrtvog mora dostupni online

Izraelski muzej pokreće projekat "Digitalni Svici Mrtvog mora" koji omogućava korisnicima da istraže ove drevne biblijske skripte do najsitnijih detalja što do sada nije bilo moguće.

Više...

Apostol Pavle

Da li je Hrist imao mentalnih problema?

U suretu Svetskom danu mentalnog zdravlja crkva u Velikoj Britanija otvoriće debatu o tome da li je Isus Hrist, uz brojne druge ličnosti iz Biblije, imao mentalnih problema.

Više...

Biblija

Turska poseduje Bibliju staru 15 vekova

Ministar kulture i turizma Ertugrul Gunai objavio je senzacionalnu vest da Turska poseduje Bibliju staru 15 vekova u kojoj se navodi da je Isus Hrist najavio dolazak poslanika Muhameda.

Više...

Isus

Isus Hrist je bio oženjen?

Jedna profesorka sa Univerziteta u Harvardu je u utorak javnosti predstavila deo papirusa i IV veka, za koji tvrdi da je jedini postojeći pisani dokument u kome se eksplicitno pominje da je Isus imao ženu

Više...

Evolucija

Kako nas je evolucija učinila religioznima?

Istraživanja relativno nove znanstvene grane tzv. evolucijske psihologije u posljednjih nekoliko desetljeća pokazala su da se religija razvila kao nusprodukt kognitivnog razvoja čovjeka te kao prilagodba koja mu je omogućila kvalitetniji opstanak tijekom evolucije.

Više...