POPULARNA ZNANOST

Najnovije vijesti iz znanosti

Društvene znanosti Povijest Novi dokument otkrio još jednu tajnu Titanica!
Greška
  • MMS Blog needs PHP's ICONV extension to function. Read more

Novi dokument otkrio još jednu tajnu Titanica!

Više od stotinu godina nakon potonuća Titanica objavljeni su podaci iz bilježnice inspektora koji je brod pregledavao prije isplovljavanja. Inspektor je u bilježnici napisao kako na brodu nije bilo dovoljno ni čamaca za spašavanje ni plutača..

I više od stotinu godina nakon potonuća Titanica u javnost izlaze detalji vezani uz veliku tragediju. Tako je britanski Telegraph objavio podatke koji se nalaze u bilježnici inspektora zaduženog za provjeru sigurnosti brodova koji je provjeravao opremu na Titanicu pet sati prije isplovljavanja.

Vlasnik bilježnice inspektora Maurica Clarka danas je Andrew Aldridge koji će je uskoro ponuditi na aukciji po početnoj cijeni od 48 tisuća dolara. Bit će ponuđena pod nazivom "'najkontroverzniji dokument o Titanicu objavljen u posljednjih 100 godina".

Šutio tijekom istrage

U bilježnici piše kako je brod u trenutku isplovljavanja imao 50 posto manje čamaca za spašavanje nego što ih je trebao imati, te da bi se u slučaju spašavanja putnika svi ti čamci tri puta morali vraćati kako bi ih spasili. Clarke je napisao i kako je Titanic imao samo šest plutača za spašavanje, što znači da jedna ide na 370 ljudi.

Ostatak pročitajte na net.hr

Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy