POPULARNA ZNANOST

Najnovije vijesti iz znanosti

Društvene znanosti Povijest Mapa Vinlanda je lažna, Vikinzi nisu otkrili Ameriku prije Columba
Greška
  • MMS Blog needs PHP's ICONV extension to function. Read more

Mapa Vinlanda je lažna, Vikinzi nisu otkrili Ameriku prije Columba

Mapa Vinlanda godinama je slavljena kao dokaz vikinškog iskrcavanja u Americi te najstarija poznata mapa Novog svijeta. Škotski istraživač je, uz pomoć Googlea, dokazao da se radi o falsifikatu.

 

Mapu Vinlanda, kako mnogi tvrde, Vikinzi su koristili prilikom njihovog navodnog otkrića Amerike, 50 godina prije Christophera Columba.

Škotski nezavisni istraživač John Paul Floyd (43) koristio je Googlove pretrage kako bi istražio mapu i tvrdi da je otkrio novi dokaz da se radi o prevari. Floyd tvrdi da je kontroverzna mapa, koja je podijelila stručnjake, falsifikovana i nacrtana na pergamentu iz 15. stoljeća te da je originalni pergament ukraden.

Mapa se pojavila na međunarodnom književnom tržištu 50-ih godina prošlog stoljeća, zajedno sa dva srednjovjekovna dokumenta.

Dokumenti su, prema Floydovom mišljenju, izloženi 1892. godine na događaju koji je slavio Columba, kada nije bilo nikakvog spominjanja mape. Floyd kaže da je to zbog toga što je mapa nacrtana tek nekoliko decenija kasnije.

Mapu su 1965. verifikovali eksperti Univerziteta Yale i Britanskog muzeja te procijenili da datira iz 1440-ih. Ona prikazuje istraživanje istočne obale SAD-a.

Njena autentičnost bila je sumnjiva brojnim drugim akademicima, koji su se godinama pitali gdje se tako važan historijski dokument krio tako dugo.

 

Ostatak pročitajte na klix.ba

Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy