POPULARNA ZNANOST

Najnovije vijesti iz znanosti

Društvene znanosti Povijest Italijanski naučnici tvrde da Napoleon nije otrovan arsenikom
Greška
  • MMS Blog needs PHP's ICONV extension to function. Read more

Italijanski naučnici tvrde da Napoleon nije otrovan arsenikom

Italijanski institut za nuklearnu fiziku pobio je danas kontroverznu tezu da je francuski imperator Napoleon Prvi umro od posledica trovanja arsenikom. Institut navodi da koncentracija tog otrova pronađena u kosi francuskog vladara nije neuobičajena za doba u kojem je on živeo.

"Napoleon nije umro na ostrvu Sveta Jelena od trovanja arsenikom", piše u današnjem saopštenju tog instituta, koji navodi da se do takvog zaključka došlo "novom detaljnom analizom" Napoleonove kose koja je upoređena sa pramenovima kose članova njegove porodice.

Stručnjaci su pramenove kose Napoleona Bonaparte stavili u "kapsule" koje su potom ubacili u "mali nuklearni reaktor namenjen isključivo istraživanjima" u institutu u Paviji, na severu Italije.

Neki od uzoraka kose, koji su čuvani u muzejima Italije i Francuske, uzeti su sa Napoleona dok je bio dete, drugi su uzeti tokom njegovog izgnanstva na ostrvu Elba, a neki nakon njegove smrti na ostrvu Svete Jelena.

Pramenovi su upoređeni sa uvojcima kose njegove prve supruge Žozefine i njegovog sina kojeg je imao iz braka sa Marijom Žozefinom Lujzom. Tokom istraživanja su analizirani i pramenovi osoba koje žive u današnje vreme.

"Istraživanja su pokazala da je koncentracija arsenika u kosi pre dva veka stotinu puta veća od prosečnog nivoa koji sadrži kosa u naše doba", naveo je institut.

"Kod Napoleona i njegovih bližnjih primećuje se prisustvo arsenika koje bi se danas smatralo toksičnim, ali koje je isto kao i kod drugih osoba koje su živele u to vreme, tako da to nije neuobičajeno", istakli su naučnici.

Prema njihovim rečima, okruženje u kojem su ljudi živeli početkom 19. veka navodi na zaključak da su oni tada "unosili količine arsenika koje danas važe za opasne".

"Stoga, koncentracija te supstance ne bi trebalo da je dovoljna za Napoleonovu smrt", ocenili su toksikolozi.

Ostatak pročitajte na blic.rs

Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy