POPULARNA ZNANOST

Najnovije vijesti iz znanosti

Društvene znanosti Odgojne znanosti i pedagogija Trećina Srbije batinama vaspitava decu
Greška
  • MMS Blog needs PHP's ICONV extension to function. Read more

Trećina Srbije batinama vaspitava decu

Više od 80 odsto mladih smatra da se deci može ukazati na štetno ponašanje i bez batina i smatraju da se batinama može povrediti telo i ličnost deteta.

Najnovije istraživanje Unicefa pokazalo je da 37 odsto roditelja u Srbiji primenjuje fizičko kažnjavanje dece i krajnje je vreme da ovaj model vaspitavanja bude izbačen i iz porodice, istakla je danas zamenica Zaštitnika građana za prava deteta Tamara Lukšić-Orlandić.

Ona je na promociji brošure o "Roditeljstvu bez nasilja" koju je uradila kancelarija Zaštitnika građana u saradnji sa Unicefom, ocenila da društvo koje zabranjuje svaki oblika nasilja među odraslima ne može istovremeno da prihvata da se deca podvrgavaju nekom obliku fizičkog nasilja, pa makar ono bilo i od roditelja.

"Fizičko nasilje je proterano iz institucija obrazovanja, odnosno deca se fizički ne mogu kažnjavati u školama. Zakonski je proterano i iz institucija socijalne zaštite, samo je ostalo u porodici", rekla je Lukšić-Orlandić.

Ona je istakla da Zaštitnik građana smatra da je zakonska zabrana kažnjavanja dece udarcem po nekom delu tela i korišćenjem fizičke sile, put da se ružna praksa progna iz porodice i iz odnosa roditelja i dece.

Prema njenim rečima, u brošuri koja je danas predstavljena jasno su date smernice roditeljima koje su to alternative fizičkom kažnjavanju i istakla da su ciljna grupa mladi roditelji, tako da će one biti deljene u porodilištima, domovima zdravlja i školama.

Zamena direktorke kancelarije Unicefa u Srbiji Lesli Miler istakla je da deca moraju biti zaštićena od nasilja koje sprečava njihov razvoj i dodala da ohrabruje činjenica da se svest kod roditelja o fizičkom kažnjavanju dece polako menja.

"Kada smo 2005. godine radili istraživanje došli smo do podatka da 58 odsto roditelja fizički kažnjava decu, da bi se pet godine kasnije 37 odsto roditelja izjasnilo da decu fizički kažnjavaju, što je veliki pomak", rekla je ona.

Ostatak pročitajte na kurir-info.rs

Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy