POPULARNA ZNANOST

Najnovije vijesti iz znanosti

Društvene znanosti Ekonomija Ovo je jednačina koja je uzrokovala svjetsku krizu!
Greška
  • MMS Blog needs PHP's ICONV extension to function. Read more

Ovo je jednačina koja je uzrokovala svjetsku krizu!

Svijet se još muči s posljedicama finansijske krize, dok istovremeno brojni stručnjaci i analitičari traže što je uzrokovalo tako loše stanje i slomove na tržištima. Uzrok tako leži u formuli koja je čak 1997. godine nagrađena Nobelovom nagradom..

Pojedine zemlje uspjele su se izvući iz krize koja je pogodila privrede širom svijeta, a većina zemalja još uvijek se bori s posljedicama finansijskog sloma. Kao i uvijek, kada stvari krenu loše ljudi traže krivca za nepovoljnu situaciju, a do sada je objavljeno nekoliko zanimljivih teorija.

U teoriju koju donosi britanski Guardian smješteni su 'kvantovi', izvrsni matematičari koji su u posljednje vrijeme zauzeli vodeće pozicije u bankama te su osmišljavali formule za što bržu zaradu, a pri tome nisu imali nikakvih iskustava s realnim stanjem u svjetskoj trgovini.

Analitičari tvrde da u toj teoriji ključnu ulogu ima Black-Scholesova jednačina, koju su osmislili Fischer Black i Myron Scholes. Riječ je o formuli u koju su brojni investitori godinama vjerovali, a temelji se na na vrlo jednostavnom principu. Može se opisati kroz primjer kupovine i prodaje opklada na konja usred trke, a otvorila je cijeli sistem složenih ulaganja koja su se u konačnici pretvorila u globalnu industriju.

Problemi su nastali kada je hipotekarno tržište počelo 'pucati' te je tada ista formula opisivana kao crna rupa koja samo uvlači novac u sebe. Osobe koje su pratile razvoj krize znaju da se stvarna ekonomija zamijenila kompliciranim finansijskim instrumentima poznatima pod nazivom derivati. Tu se ne radi niti o novcu niti o robi, već je riječ o investicijama u investicije, ili slikovitije opisano - opkladama na opklade. Derivati su uzrokovali procvjet ekonomije, da bi u konačnici doveli do brojnih poremećaja na tržištima, a ističe se da je upravo Black-Scholesova jednačina stvorila svijet derivata.

Jednačina samo po sebi nije bila toliko problem, no omogućavala je procjenjivanje vrijednosti finansijskih derivata kojima se na taj način moglo trgovati prije nego su 'sazreli'. Formula je funkcionisala vrlo dobro ukoliko je bila korišćena s oprezom i ako se izbjegavalo korišćenje iste u nepovoljnim okolnostima. Finansijski stručnjaci nazvali su tu formuli 'Midinom formulom', prema kralju Midi, jer je bila svojevrsni recept za pretvaranje svega u 'zlato'. Međutim, tržišta su zaboravila kako je završila priča o kralju Midi.

Zbog uspjeha formule dobili su Nobelovu nagradu

Formula je podstaknula veliki rast ekonomije, te je do 2007. godine međunarodni finansijski sistem trgovao derivatima vrijednim oko kvadrilijun dolara godišnje. To je čak 10 puta više od ukupne vrijednosti svih proizvoda koje su napravile svjetske industrije u proteklom vijeku. Loša strana svega bio je izum sve složenijih finansijskih instrumenata zbog čega su firme zapošljavale talentovane matematičare za razvijanje sličnih formula, koje su finansijskom sektoru govorile koliko su ti novi instrumenti rizični. No, zaboravili su pitati koliko bi pouzdani podaci bili u slučaju da se uslovi na tržištu promjene.

Ostatak pročitajte na source.ba

Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy