POPULARNA ZNANOST

Najnovije vijesti iz znanosti

Greška
  • MMS Blog needs PHP's ICONV extension to function. Read more
Oružje

SAD od prodaje oružja za godinu prihodovale 66 milijardi dolara

Prodaja američkog oružja u 2011. godini gotovo se utrostručila i dostigla rekordne 66,3 milijarde dolara, što je najveća jednogodišnja zarada u istoriji izvoza naoružanja Sjedinjenih Država, ističe se u studiji Kongresne istraživačke službe.

Više...

Berza

Svijetu opet prijeti recesija

Dugovi zemalja sve više rastu, i sve ih je teže držati pod kontrolom; Visoki dugovi vode u bankrot, a bankrot uz bankrot u opšti globalni privredni kolaps

Jednoga dana dugovi se moraju platiti, a tada ih plaća narod, na teret svog životnog standarda i egzistencije.

Više...

Inflacija

Kad svi ruše svoj novac, svi padaju

Kad jedna zemlja ruši svoju valutu da bi bila konkurentnija, isto čini i druga, dok sve ne završi u hiperinflaciji.

Više...

Black Scholes formula

Ovo je jednačina koja je uzrokovala svjetsku krizu!

Svijet se još muči s posljedicama finansijske krize, dok istovremeno brojni stručnjaci i analitičari traže što je uzrokovalo tako loše stanje i slomove na tržištima. Uzrok tako leži u formuli koja je čak 1997. godine nagrađena Nobelovom nagradom..

Više...

Pol Krugman

Lek za recesiju postoji, samo da se primeni

Da li je još 1978. godine pronađeno rešenje za recesiju u koju je svet upao u prvoj deceniji 21. veka? Možda odgovor na ovo pitanje leži u priči o čuvanju dece u Vašingtonu koju u svojoj knjizi "Povratak ekonomije depresije" navodi ekonomista i nobelovac Pol Krugman.

Više...

Naftno postrojenje

Visoke cijene nafte ponovno guraju svijet u recesiju

Svijet i dalje pokreće nafta, jednako kao što je to bilo i 1970-ih. Cijena barela sirove nafte dosegla je 125 dolara, što se opasno približilo razini cijene iz 2008. čime je nafta (opet) postala glavna briga vlade i poslovnih ljudi, piše Financial Times.

Više...

Burj Khalifa

Najviši neboder na svijetu je neprofitabilni gutač novca?

Wall Street Journal donosi zanimljiv članak o poslovnim problemima najvišeg nebodera na svijetu, naravno riječ je o Burj Khalifi u Dubaiju…

Više...