POPULARNA ZNANOST

Najnovije vijesti iz znanosti

Društvene znanosti
Greška
  • MMS Blog needs PHP's ICONV extension to function. Read more

Mapa Vinlanda je lažna, Vikinzi nisu otkrili Ameriku prije Columba

Mapa VinlandaMapa Vinlanda godinama je slavljena kao dokaz vikinškog iskrcavanja u Americi te najstarija poznata mapa Novog svijeta. Škotski istraživač je, uz pomoć Googlea, dokazao da se radi o falsifikatu.

 

Više...

Novi dokument otkrio još jednu tajnu Titanica!

TitanikViše od stotinu godina nakon potonuća Titanica objavljeni su podaci iz bilježnice inspektora koji je brod pregledavao prije isplovljavanja. Inspektor je u bilježnici napisao kako na brodu nije bilo dovoljno ni čamaca za spašavanje ni plutača..

Više...

FBI krao tesline izume

Tesla i FBI

Više od 60 godina nakon smrti Nikole Tesle, lik i delo jednog od najčuvenijih svetskih naučnika i dalje predstavlja nerešivu zagonetku.

Više...

Deca moraju da menjaju dosadašnji način učenja

U školi

Iako se u medijima konstantno provlači kako su škole i đaci u regionu najbolji, veoma loši rezultati na PISA testu, koji meri sposobnosti učenika da se uspešno uključi u moderan život, pokazali su drugačije.

Više...

Sva djeca su pametna

Dijete učenje

Kada je u pitanju dječja inteligencija, pedagozi i roditelji trebali bi uvijek promatrati dijete u cijelosti. Prema teoriji višestruke inteligencije koju je razvio psiholog Howard Gardner, djeca mogu biti inteligentna na različite načine.

Više...

Fizičko kažnjavanje dece zabranjeno novim zakonom

Zakon

Odredbe u prednacrtima zakona o pravima deteta i građanskog zakonika kojima se zabranjuje fizičko kažnjavanje dece podelile su stručnu javnost u Srbiji i otvorile pitanja koja se pre svega odnose na svrsishodnost takvog rešenja i na sankcije za kršenje budućeg propisa.

Više...

Mihajlo Pupin, srpski naučnik svetskog imena

Mihajlo PupinDanas se navršava 154 godine od rođenja Mihajla Pupina, srpskog naučnika koji je svetsku slavu stekao pronalaskom "Pupinovih kalemova" koji su omogućili prenos električnih signala na velike daljine.

Više...

Hitlerov komandant ubio Teslu?!

Eksperiment Filadelfija

Oto Skorcini, Hitlerov komadant jedinica za posebne namene u svojoj autobiografiji tvrdi da je jastukom ugušio velikog genija u njegovoj hotelskoj sobi na Božić 1943. godine.

Više...

Datumi rođenja i smrti novi misterij genijalnog Tesle

Nikola TeslaDrago Plečko u faksimilima koje čuva Aleksandar Milinković otkrio zbunjujući datum 15. lipnja. Upisao ga je sam Tesla...

Više...